CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Langit Ilahi Store

Saturday, December 10, 2011

jadikan SERANGGA sebagai MAKANAN




Baru-baru ni masa mid term,salah satu topik yang saya dapat ialah 'SERANGGA SEBAGAI SNEK HARIAN'
First2 baca tajuk tu tekak ni rasa loya semacam je....huhu, tapi untuk pengetahuan semua,sebenarnya memang terdapat di beberapa negara yang rakyatnya menjadikan SERANGGA sebagai snek harian....





  siapa sangka bahawa di beberapa negara tertentu serangga sudah menjadi makanan yang lazat. contohnya di  Thailand memakan kumbang air raksasa, suku Aborigin yang memakan semut jenis tertentu yang konon rasanya seperti lemon, dan orang Mexico yang memakan serangga jenis pentatomoida untuk dibuat sos. bukan hanya itu. paling kurang, sekitar seribu jenis serangga telah dikonsumsi oleh manusia di seluruh dunia.






Yang lebih mengejutkan lagi adalah bahwa serangga mengandungi protein yang sangat tinggi. FAO PBB sendiri  telah menyusun rencana untuk mempromosikan serangga sebagai makanan manusia yang bernutrisi tinggi. beberapa hal yang mendorong FAO untuk melaksanakan program ini adalah kerana FAO menganggap penternakan serangga adalah langkah menuju keamanan makanan, dan dapat membekal nutrisi kepada manusia.






 



Berikut ini adalah contoh Informasi Nilai Gizi beberapa jenis serangga yang ada di sekitar kita

1. Belalang Kecil                                              
   untuk setiap 100 gram
    Kalori           :153
    Lemak Total : 6.1 g
    Fosfor          : 238 mg
    Zat Besi       : 5 mg
    Kalsium       : 35 mg
    Karbohidrat  : 3.9 g
    Protein         : 20.6 g                                                                                         

2. Kumbang Air Raksasa
   
 untuk setiap 100 gram
    Kalori           :62
    Lemak Total : 8.3 g
    Fosfor          : 226 mg
    Zat Besi       : 14 mg
    Kalsium       : 44 mg
    Karbohidrat  : 2.1 g
    Protein         : 19.8 g

3. Telur Semut Rangrang
   
 untuk setiap 100 gram
    Kalori           :83
    Lemak Total : 3.2 g
    Fosfor          : 113 mg
    Zat Besi       : 4 mg
    Kalsium       : 8 mg
    Karbohidrat  : 6.3 g
    Protein         : 7 g

4. Jangkrik
    
 untuk setiap 100 gram
    Kalori           :112
    Lemak Total : 5.5 g
    Fosfor          : 185 mg
    Zat Besi       : 10 mg
    Kalsium       : 76 mg
    Karbohidrat  : 5.1 g
    Protein         : 12.9 g             
Sumber: Julieta Ramos-Elorduy, Creepy Crawly Cuisine
             National Geographic September 2010

2 comments:

  1. gelinya tengok ingat satay huhuhu mmg dpa ni xada perasaan langsung..dri awal allah dah hina dpa kn??

    ReplyDelete